Mravi

S lijepim vremenom dolaze i mravi... Kad vidite mrava, vrlo vjerojatno nije sam.

Invazija ovih malih stvorenja u najmanju ruku izaziva neugodnost; mogu nas ugristi, a u nekim slučajevima čak mogu biti i prijenosnici bolesti. U ljudskom domu mravi nemaju prirodnih neprijatelja, a imaju stalan pristup hrani. Zato se mogu razmnožavati, hraniti i kretati bez ikakvih prepreka.

Postoji oko 10,000 vrsta mrava. Najčešći su faraonski mravi, crni mravi, crveni mravi i argentinski mravi. Na sreću, kod nas nisu česti termiti. Moglo bi se reći da su mravi društvena bića koja žive u kolonijama. Mravi postaju jako aktivni kad temperatura raste, zbog čega je proljeće i “sezona mrava”.

Faraonski mravi – najsitniji, ali najdosadniji

Faraonski mravi su među najdosadnijim mravima, iako su vrlo maleni (otprilike samo 2 mm). Svejedi su i vrlo su 'pametni' u odabiru doma jer je njihove mravinjake teško pronaći i uništiti. Faraonski mravi traže mjesta na kojima ih ništa neće smetati, npr.:

  • blizinu cijevi s vodom,
  • u pukotinama u zidu,
  • ispod fasada u raznim izolacijskim materijalima
  • vole boraviti ispod dovrataka i prozorskih okvira
  • u vozilima za prijevoz prehrambenih proizvoda
  • šire se po kućama i sobama po katovima hodajući po svim tipovima instalacija, čak i električnih
  • mogu ući u domove i kroz razvodne kutije, prekidače i utičnice.

Na sreću faraonski mravi nisu agresivni i ne bodu... Ipak, dovoljno je da nas smeta njihova prisutnost i zagađenje hrane i površina u domu.

Crveni mravi:

Crveni mravi koji žive u vrtu, daskama i uništavaju drvene dijelove naših domova, a napadaju i hranu, možda nisu jako česti, ali su neželjeni. Pogotovo jer njihov ubod može jako boljeti.

Crni mravi:

Crni mravi više vole vrtove i polja, ali nam ipak ulaze u domove tražeći hranu, a ponekad se i ugnijezde tamo. Najveći su problem u vrtovima jer stvaraju bazu za razmnožavanje biljnih uši. Slatki izmet ovih mrava privlači uši koje se njime hrane.

Argentinski mravi:

Za razliku od prije spomenutih mrava, argentinski mravi su borbeni i agresivni. Mesožderi su. Mali su, sivi i imaju žute noge. Mravinjaci su im smješteni izvan naših domova, ali kad traže hranu, mogu ući u kuću ili stan. Ugriz im je vrlo bolan.

Kako ih se riješiti?

Da biste spriječili njihovo razmnožavanje, koristite proizvode koji su namijenjeni za tu svrhu, tj. posebne insekticide. Najsigurnije ćete ih se riješiti ako uklonite mrave radnike u unutrašnjosti doma i kraljice koje se obično nalaze van vaših domova.

Prije nego posegnete za kemikalijama, možete učiniti sljedeće:
Ako ipak zatrebate kemikalije (insekticide) na tržištu ih možete naći: Ukoliko se uz sav Vaš trud niste uspjeli riješiti malih napasti obratite nam se i mi ćemo Vam na stručan način pomoći u otklanjanju problema.