Žohari

Već samim svojim prisustvom, izgledom, mirisom te činjenicom da noću nesmetano izlaze iz svojih pukotina i šupljina te kanalizacijskih otvora i šeću po kupaonicama i kuhinjama, žohari izazivaju gađenje i odbojnost.

Karakteristike žohara
  • Žohari ulaze najčešće u kuće i stanove preko kanalizacijskih i toplinskih cijevi, te pri selidbi i preko vanjskih kontakata.
  • Žohari se vole useljavati u kuće ili stanove jer tamo nalaze vlažna i topla mjesta, naročito u zimskim mjesecima.
  • Naravno tu je i hrana, jer bez obzira na čistoću stana, uvijek će se naći po koja mrvica na podu.
  • Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući, u zidovima, ispod lavaboa, ispod kuhinjskih elemenata, te čak i iza okvira od slika.
  • Žohari se razmnožavaju velikom brzinom i napadaju susjedne prostore u potrazi za novim mjestom razmnožavanja i hranom
  • Prijenosnici su različitih zaraznih bolesti ali mogu izazivati i alergijske reakcije kod osjetljivih osoba i djece.

Žohari su noćne životinje te tada i izlaze iz svojih skrovišta. Ako noću upalite svjetlo, vidjeti ćete ih kako mahnito bježe. Kako se populacija više povećava sve češće ih se može vidjeti i danju kako «šeću» po kuhinji, kupaonici, sobama… Kuhinjski otpad, ostaci hrane, razni aparati koji stvaraju povoljni postotak vlage, kuhinju pretvaraju u idealno mjesto za život žohara.

CRNI ŽOHAR (BLATTA ORIENTALIS)

Preferira tamna i vlažna mjesta, najčešće se zadržava u blizini kanalizacijskog sustava. Zavlači se i skriva u podrumima, šupljinama podova, iza drvenih obloga, ispod sudopera, u udubljenjima oko ventila za vodu, u revizionim oknima i kanalizacijskim šahtama te postrojenjima toplinskih stanica.

SMEĐI ŽOHAR (BLATTELLA GERMANICA)

Nalazi se uz izvor hrane, topline i vode. Kreće se i skriva po gotovo svim površinama i pukotinama unutar prostora kojeg nastanjuje. Zato se u obradi dezinsekcijom moraju obuhvatiti gotovo sve površine ili barem rubovi uz: instalacije (struja, voda, odvodnja, grijanje), sudopere, kuhinjski namještaj i ormare za spremanje namirnica, hladnjake (kućište motora), radne plohe, kafe-aparate... Smeđi žohar preferira relativno čista mjesta i estetski vrlo lijepa (staklene plohe s ogledalima, spuštene plafone, šank, namještaj i sl.).

ZAŠTO PROFESIONALNA POMOĆ U BORBI PROTIV ŽOHARA?

Na tržištu se mogu naći razni preparati za uništavanje žohara u obliku sprejeva, kuglica, tekućina … Takvi preparati imaju slab učinak u borbi sa ovim dosadnim insektom. Korištenjem raznih preparata stvarate otpornost na insekticide kod žohara i otežavate borbu sa njima.

Jedino učinkovito rješenje je dezinsekcija žohara. Borbu sa žoharima treba prepustiti profesionalcima kako biste što ranije i što učinkovitije riješili problem.
Pestic d.o.o. vrši dezinsekciju žohara preparatima sa rezidualnim (produženim) aktivnim djelovanjem, geliranjem, apsolutno neškodljivim za ljude, životinje i hranu.